Jednym z powszechniej występujących w naszym klimacie grzybów jest czernidlak kołpakowaty. Jest bardzo smaczny i delikatny. Trzeba tylko uważać, żeby nie pomylić go z podobnym czernidlakiem pospolitym, który w połączeniu z alkoholem może prowadzić do silnego zatrucia lub nawet występowania halucynacji. Abstynenci mogą go spożywać bez obawy o zdrowie. W przypadku obu grzybów, są one bardzo nietrwałe, a po przejrzeniu zmieniają się w czarną, mazistą substancję, od której wzięła się zresztą ich nazwa.
Jak przyrządzać czernidlaka?
Czernidlak kołpakowaty znany również jako czerniak grzyb można bezpiecznie spożywać w wersji gotowanej, duszonej, marynowanej lub smażonej jak młode kanie. Trzeba wyłącznie zadbać o zebranie bardzo młodych, w pełni białych okazów. Najlepiej nie robić tego do koszyka z innymi grzybami, gdyż ze względu na ich szybkie psucie się i rozpływanie, mogą zanieczyścić całe zbiory. Warto zatem, jeśli chcemy spróbować tego przysmaku, udać się specjalnie po nie i po powrocie od razu je oczyścić i przyrządzić. Nawet kilka godzin w lodówce może spowodować, że grzyby nie będą już zdatne do spożycia.