Czy wiemy, co jemy ?
W ostatnich latach ciągłe życie w biegu spowodowało, że wiele osób nie ma czasu ani energii na to, by zadbać o odpowiednie odżywianie. Często wykorzystujemy najprostsze, najszybsze i najtańsze rozwiązania – a do takich należy spożywanie chińskich zupek błyskawicznych. Są one niedrogie, występują w wielu wariantach smakowych, kupić je można dosłownie wszędzie, a do ich przyrządzenia potrzebny jest tylko czajnik z wrzącą wodą. Szybko zaspokajają nasze poczucie głodu, są smaczne i szybkie do przyrządzenia, np. w czasie przerwy w pracy. Rzadko jednak zadajemy sobie pytanie, czy zupka chińska jest szkodliwa…
Niestety – wystarczy spojrzeć na jej skład, który pozostawi nas bez złudzeń. Przede wszystkim w tego typu daniach znajdziemy ogromną ilość soli – przekraczającą dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka! Pamiętajmy, że nadmierne używanie soli doprowadzić moze do nadciśnienia oraz powstawania chorób układu krążenia. „Pyszny” smak chińskie zupy zawdzięczają chemicznym dodatkom – z popularnym i bardzo szkodliwym glutaminianem sodu na czele. Znajdziemy tu także sporo sztucznych aromatów, spulchniaczy i konserwantów, jak również bardzo niezdrowe tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, mające bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie.